A European Forums Event

Data Breach Management

"PRIVACY & DATA-BREACH MANAGEMENT"

(Ιδιωτικότητα και Διαχείριση Συμβάντων Παραβίασής της)

Ομιλητές / Παρουσιάσεις

Ομιλητές

Συντονιστές

Γεράση Ελένη
Γεωργόπουλος Νίκος
Κωνσταντάτος Χάρης
Μοσχονάς Γεράσιμος
Μπούρκα Αθηνά, Ph.D
Παναγοπούλου Γεωργία
Παπαδάτος Κώστας
Παπαντωνίου Πόπη
Πατρίκιος Αντώνης, Ph.D
Πρίντεζης Άγγελος
Σιάφης Γεώργιος
Σιουγλέ Ευφροσύνη
Στεργίου Θεόδωρος, Ph.D
Τόπακας Χρίστος
Χατζηκωνσταντής Λεωνίδας, Ph.D
Χρυσάνθου Ανάργυρος
Γεωργόπουλος Δημήτρης
Μαγουλάς Γεώργιος
Παπαδόγλου Νίκος, Ph.D

Γεράση Ελένη

Τομέας Διακυβέρνησης Πληροφορικής Ομίλου ΕΤΕ & μέλος Δ.Σ., ISACA Athens Chapter
Γεράση ΕλένηΗ κα Ελένη Γεράση, MSc, CFE, CGEIT, CRISC, ISMS/ISO 27001 Lead Auditor, ITIL v3 Foundation Certificate in IT Service Management είναι στέλεχος του Τομέα Διακυβέρνησης Πληροφορικής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία εργάζεται από το 1995. Είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστούχος του Τμήματος Electronics & Computer Engineering του Brunel University και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου “MSc in Data Communication Systems”. Είναι εξειδικευμένη στον Εσωτερικό Έλεγχο, στην Κανονιστική Συμμόρφωση, στη Διαχείριση Κινδύνων και στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, στην Εταιρική Διακυβέρνηση Πληροφορικής και στη διερεύνηση περιστατικών Απάτης. Είναι, επίσης, Ταμίας, Government & Regulatory Advisor και Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ελεγκτών Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA Athens Chapter) και Διευθύντρια Επικοινωνίας και Σχέσεων με Φορείς του Εσωτερικού του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης (HACFE).
Data Privacy & Big Data
Tο στοίχημα για τις επιχειρήσεις είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Big Data, αποτρέποντας ταυτόχρονα ενδεχόμενες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, κατά τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας τους. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των Big Data στην ιδιωτικότητα, στους μηχανισμούς διακυβέρνησης και διασφάλισής τους, στη διαχείριση των σχετικών κινδύνων και στις στρατηγικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Γεωργόπουλος Δημήτρης

Business Development Advisor & Executive Coach
Γεωργόπουλος ΔημήτρηςΟ Δημήτρης Γεωργόπουλος έχει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο –σε ελληνικούς και πολυεθνικούς ομίλους- έχοντας διατελέσει Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Chief Operating Officer, Διευθυντής Marketing & CVM, Διευθυντής Ενναλακτικών Δικτύων, Διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (GENIKI Bank, Millennium Bank, Τράπεζα Πειραιώς, XIOSBANK). Εκτός του τραπεζικού χώρου έχει εργασθεί σαν στέλεχος πληροφορικής στη βιομηχανία και σε εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού.
Έχει εκτεταμένη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε τομείς επιχειρηματικής στρατηγικής, ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργία υποδομών, μετασχηματισμού και αλλαγής, ανάπτυξη δικτύων διανομής και εξυπηρέτησης και περιβάλλοντος e-business. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προώθηση της καινοτομίας και την υλοποίηση πρωτοποριακών υπηρεσιών στους οργανισμούς που έχει διευθύνει. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ανάπτυξης προσωπικού, εφαρμογής άριστων πρακτικών ηγεσίας και απόδοσης ομάδων.
Είναι ιδρυτικό μέλος καθώς και μέλος του ΔΣ (επί σειρά ετών) του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών. Είναι πιστοποιημένος επιθεωρητής σε θέματα εξυπηρέτησης πελάτη από την εταιρία TDI του αντίστοιχου Βρετανικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών.
Σήμερα δραστηριοποιείται σαν Business Development Advisor & Executive Coach.
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει μετεκπαιδευτεί στο INSEAD στο ESCP-EAP (European School of Management) και στο Corporate University της SOCIETE GENERALE.
Συντονιστής του 3ου πάνελ
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Γεωργόπουλος Νίκος

Privacy Risks Advisors
Γεωργόπουλος ΝίκοςΟ Νίκος Γεωργόπουλος είναι κάτοχος Master in Business Administration (ALBA) και πτυχίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Διαθέτει 19 έτη εργασιακή εμπειρία στο χρηματοοικονομικό τομέα (XIOSBANK, Alpha Trust, Generali Hellas) στους τομείς Marketing, Πωλήσεων και Εναλλακτικών Δικτύων, είναι μέλος του International Association of Privacy Professionals και εξειδικευμένος σύμβουλος στην παροχή ασφαλιστικών λύσεων Privacy Liability & Data Breach Management. Είναι δημιουργός του “Cyber Risks Advisors” Linkedin Group και του www.privacyrisksadvisors.com.
Περιστατικά παραβίασης ιδιωτικότητας. Η Ασφάλιση ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου
Το θέμα της παρουσίασης αφορά την χρήση της ασφάλισης ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου σε περιπτώσεις περιστατικών παραβίασης ιδιωτικότητας.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Κωνσταντάτος Χάρης

IT Operations Director & Group Information Security Officer, ICAP Group SA
Κωνσταντάτος ΧάρηςΟ Χ. Κωνσταντάτος κατέχει τη θέση του Group Information Security Officer και τα τελευταία 2 χρόνια αυτήν του IT Operations Director του Ομίλου ICAP και για τις 6 χώρες δραστηριοποίησής του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από το διττό του αυτό ρόλο στον Όμιλο, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή των πολιτικών και συστημάτων ασφαλείας καθώς και των αντίστοιχων διαδικασιών. Στα 6 χρόνια συνεργασίας του με την ICAP, έχει σχεδιάσει, συντονίσει και διαχειριστεί έργα μεγάλου βεληνεκούς που μεταμόρφωσαν τις διαδικασίες και τα συστήματα οδηγώντας τον όμιλο στη σύγχρονη εποχή της ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Ο Όμιλος, αφενός, διατηρεί και ανανεώνει μία Βάση 3 εκατομμυρίων επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενώ, αφετέρου, έχει δημιουργήσει browsers για τη συλλογή Επιχειρηματικής Πληροφόρησης κάνοντας χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Η ανάπτυξη αυτή έχει θέσει ιδιαίτερα υψηλά standards ασφαλείας η τήρηση των οποίων πιστοποιήθηκε πέρσι με το ISO 27001. Η 20χρονη εμπειρία του Χ. Κωνσταντάτου περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης με εξειδίκευση σε θέματα ασφαλείας στις εταιρείες Hellas On Line, Itec, Imako - Powernet και Ethnodata.
Είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο Διαρροής Δεδομένων; Ανάπτυξη Πλάνου Αντιμετώπισης
Η αξία των δεδομένων στη σημερινή εποχή είναι τεράστια. Όπως έχει παρατηρηθεί τόσο η συγκέντρωση των δεδομένων, όσο και η χρήση πολλαπλών συσκευών πρόσβασης σε αυτά, δημιουργούν αυξημένους κινδύνους διαρροής δεδομένων. Το μόνο που πιθανόν χρειάζεται για να έχουμε διαρροή δεδομένων είναι η απώλεια ή η κλοπή μιας φορητής συσκευής (laptop, tablet, smartphone) που περιέχει κρίσιμα δεδομένα ή απλά ένας απρόσεχτος εργαζόμενος.

Οι επιπτώσεις σε έναν οργανισμό ανάλογα με το είδος και το μέγεθος μιας πιθανής διαρροής μπορεί να είναι τεράστιες. Για την ελαχιστοποίηση των συνολικών αυτών επιπτώσεων, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να έχουν προγραμματίσει από πριν τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν τη στιγμή που συμβαίνει ένα περιστατικό. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα από πολλούς ανθρώπους, και σίγουρα είναι προτιμότερο να δράσετε με σχέδιο, αντί να προσπαθείτε να καταλάβετε και να συνεννοηθείτε ποιος πρέπει να κάνει τι.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Μαγουλάς Γεώργιος

Group BSS (Business Solutions & Systems) Risk & Compliance Manager, Coca Cola HBC
Μαγουλάς ΓεώργιοςΟ κος Γεώργιος Μαγουλάς, ΜΒΑ, CGEIT, CRISC, είναι στέλεχος του τομέα Επιχειρησιακών Εφαρμογών & Συστημάτων και συγκεκριμένα της Δ/νσης Ασφάλειας Πληροφοριών του Ομίλου Coca Cola Hellenic, όπου εργάζεται από το 2002. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά, του Πανεπιστημίου California State, και κάτοχος του “Executive MBA" του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εξειδικευμένος στον Στρατηγικό Σχεδιασμό & Οικονομική Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων, στην Εταιρική Διακυβέρνηση Πληροφορικής, tην Διαχείρηση Έργων (Program Office), στη Διαχείριση Κινδύνων και Επιχειρησιακής Συνέχειας. Είναι, επίσης, μέλος του Ινστιτούτου Ελεγκτών Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA Athens Chapter).
Συντονιστής του 2ου πάνελ
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Μοσχονάς Γεράσιμος

Group Information Security Officer, Alpha Bank
Μοσχονάς ΓεράσιμοςΓεννημένος στον Πειραιά το 1964, αποφοίτησε το 1987 από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει τον τίτλο Master of Science in Computer Science από το University of East Anglia, UK. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 1992, αρχικά ως αναλυτής – προγραμματιστής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Από το 1996 ασχολήθηκε με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Συστημάτων, ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του e-banking και των εφαρμογών σε Web περιβάλλον, καθώς και για τις υποδομές και τα συστήματα ασφαλείας στην περιμετρική και εσωτερική ζώνη.

Από το 2005, κατέχει τον τίτλο του Group Information Security Officer, με κύρια αρμοδιότητα την εφαρμογή, παρακολούθηση και διαχείριση της ασφαλείας πληροφοριών σε επίπεδο Ομίλου. Παράλληλα, από τον Νοέμβριο 2012, ορίστηκε Διευθυντής της νέας Διευθύνσεως Ασφαλείας Πληροφοριών Ομίλου.

Εκπροσωπεί την Alpha Bank σε επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σχετικές με θέματα ασφαλείας πληροφοριών και ηλεκτρονικής απάτης, ενώ είναι εισηγητής στο Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο. Έχει παρουσία ως ομιλητής σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ανάγκη για προστασία της εταιρικής πληροφορίας. Οι κίνδυνοι εκ των έσω και μέτρα προστασίας
Η εταιρική πληροφορία αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό και η προστασία από τη διαρροή της σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους είναι πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητες των Διοικήσεών τους. Οι απειλές και οι κίνδυνοι προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στους κινδύνους που προέρχονται εκ των έσω, από το προσωπικό της επιχείρησης ή/και από άλλους τρίτους που συνεργάζονται με την επιχείρηση, ακούσια ή εσκεμμένα, εκμεταλλευόμενοι τα ελλιπή μέτρα και τις αδυναμίες ασφαλείας σε διάφορους τομείς. Θα παρουσιαστούν επίσης τα αντίστοιχα μέτρα που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Μπούρκα Αθηνά, Ph.D

Ειδική επιστήμων στην ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, ENISA
Μπούρκα Αθηνά, Ph.DΗ Αθηνά Μπούρκα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Το έτος 2002 απέκτησε το διδακτορικό της από το ΕΜΠ στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Κατά την περίοδο 1996-2003 εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για κατανεμημένα πληροφοριακά συστήματα, καθώς και ως επιστημονικό προσωπικό του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων. Επίσης, στο διάστημα 1999-2002 εργάστηκε σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΠ αναφορικά με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων. Την περίοδο 2004-2013 εργάστηκε στο Τμήμα Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στον τομέα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και νέων τεχνολογιών. Κατά το διάστημα αυτό αποσπάστηκε δύο φόρες ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια πληροφοριών στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Supervisor - EDPS). Μεταξύ 2009-2013 εκτελούσε χρέη συντονιστή του γραφείου των ελεγκτών πληροφοριακών συστημάτων της ΑΠΔΠΧ. Από τον Ιανουάριο 2014 εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στον τομέα της ιδιωτικότητας και εμπιστοσύνης.
Ιδιωτικότητα: τάσεις και προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ο ρόλος του ENISA
Η παρουσίαση θα αναφερθεί στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην σχετική πρόταση νέου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, σε νέες υποχρεώσεις των υπεύθυνων επεξεργασίας ως προς την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, καθώς και στην διαχείριση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Επίσης, θα γίνει αναφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την κυβερνοασφάλεια, όπως αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται με την προστασία της ιδιωτικότητας. Τέλος, μέσα στο παραπάνω αναπτυσσόμενο τοπίο, θα παρουσιαστεί ο ρόλος του ENISA και οι στόχοι του στους τομείς της ιδιωτικότητας και εμπιστοσύνης.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Παναγοπούλου Γεωργία

Ελέγκτρια - Ειδική Επιστήμονας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Παναγοπούλου ΓεωργίαΗ Γεωργία Παναγοπούλου είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, απόφοιτος του Τμήματος Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και κατόχος DESS Genie Informatique του Πανεπιστήμιου Γκρενόμπλ 1 της Γαλλίας. Είναι επίσης κάτοχος πιστοποίησης ITIL Manager, με διάκριση, καθώς και συγγραφέας δύο ευρωπαϊκών και δύο παγκοσμίων πατεντών λογισμικού.

Εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της Πληροφορικής μέχρι και το 2006: στην Sun Microsystems, στη Γαλλία, ως σχεδιάστρια προδιαγραφών λογισμικών κατανεμημένης διαχείρισης βασισμένων σε Java και στην Hewlett Packard, στην Ελλάδα, ως υπεύθυνη για υπηρεσίες outsourcing για πελάτες στην Ελλάδα και σχεδιάστρια λύσεων για υπηρεσίες outsourcing για την Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ν. Αφρική, Μ. Ανατολή.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ειδική επιστήμονας – ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αρμοδιότητες τη διεξαγωγή διοικητικών ελέγχων, την εξέταση προσφυγών, γνωστοποιήσεων, την απάντηση ερωτημάτων και την έκδοση ρυθμιστικών κειμένων αναφορικά με την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Συμμετείχε το 2008 ως εμπειρογνώμονας πληροφορικής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Λετονία, με σκοπό την ανάπτυξη και ενίσχυση της διοικητικής και λειτουργικής ικανότητας φορέων που ασχολούνται με το άσυλο και τη μετανάστευση. Εκπροσωπεί την Αρχή σε ομάδα των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων που ασχολείται με την εξέταση ζητημάτων προσωπικών δεδομένων που άπτονται των νέων τεχνολογιών.
Διαρροές προσωπικών δεδομένων - Η ελληνική πραγματικότητα: Υποχρεώσεις και πραγματικά περιστατικά
Παρουσίαση του ισχύοντος ελληνικού νομικού πλαισίου σχετικά με τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας (γενικών και ειδικών για παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών) όσον αφορά την διαχείριση και την αναφορά συμβάντων παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύνοψη της εμπειρίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο πεδίο της αντιμετώπισης υποθέσεων που αφορούν διαρροή προσωπικών δεδομένων με παρουσίαση πραγματικών περιστατικών σε αντιπροσωπευτικές υποθέσεις, των ενεργειών στις οποίες προέβη η Αρχή, των λόγων που οδήγησαν στα συγκεκριμένα συμβάντα καθώς και των επιβληθέντων διοικητικών κυρώσεων. Αναφορά στην ελεγκτική, ρυθμιστικήκαι ενημερωτική αρμοδιότητα της Αρχής για την εξασφάλιση της τήρησης του απορρήτου και της ασφάλειας κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, προς αποφυγή περιστατικών διαρροής.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Παπαδάτος Κώστας

Business Development Director, Adacom
Παπαδάτος ΚώσταςΗ επαγγελματική του εμπειρία στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών ξεπερνά τα δεκαπέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχει αναλάβει σημαντικούς διοικητικούς ρόλους είτε ως διευθυντής είτε ως υπεύθυνος σε μεγάλα έργα ασφάλειας πληροφοριών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες συμβούλων και διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησής του με την ασφάλεια πληροφοριών, έχει εκπονήσει πληθώρα μελετών Διαχείρισης Κινδύνου, Στρατηγικού Σχεδιασμού Ασφάλειας, Σχεδιασμού Πλάνων Αντιμετώπισης Καταστροφών, Τεχνικών Ελέγχων Ασφάλειας, Δοκιμών Εισβολής και Σχεδιασμού Εξειδικευμένων Αρχιτεκτονικών Ασφάλειας για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τραπεζικούς οργανισμούς .

Σήμερα, είναι Business Development Director στην εταιρεία Adacom ενώ στον παρελθόν ήταν ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας ENCODE και έχει εργασθεί ως ανεξάρτητος Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών, στο Φορέα Πιστοποίησης DQS Hellas, στη Space Hellas καθώς και στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά.

Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην ασφάλεια πληροφοριών από το University of London (MSc in Information Security, Royal Holloway College). Επίσης κατέχει τις ακόλουθες επαγγελματικές πιστοποιήσεις:

• Certified Information Systems Security Professional (CISSP)- (ISC)² Institute
• Certified Information Security Manager (CISA) - Information Systems Audit & Control Association (ISACA)
• Information Systems Security Management Professional (ISSMP) - (ISC)² Institute
• Certified Project Management Professional (PMP) - Project Management Institute (PMI)
• ISO 27001 Lead Auditor - British Standards Institute
• MBCI - Business Continuity Institute

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες πάνελ ομιλητών συνεδρίων ασφάλειας ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολλαπλά έντυπα με αντικείμενα από διαφόρους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών.
PCI-DSS Compliance: A Survival Guide for Merchants
Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις αναβάλλουν τη συμμόρφωση τους με το πρότυπο ασφάλειας PCI-DSS καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ένα δύσκολο και υψηλού κόστους εγχείρημα. Όμως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης με το PCI-DSS δεν αποτελεί μια περιστασιακή ανάγκη: όχι μόνο γιατί η υποχρέωση δεν πρόκειται να αρθεί αλλά και γιατί η αμέλεια μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, η συμμόρφωση με το PCI-DSS ίσως να μην είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται αρχικά, τουλάχιστον για ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων...
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Παπαδόγλου Νίκος, Ph.D

Corporate Product Marketing Manager, hellas online
Παπαδόγλου Νίκος, Ph.DΟ Δρ. Νίκος Παπαδόγλου είναι υπεύθυνος σχεδιασμού και διαχείρισης του εταιρικού προϊόντικού χαρτοφυλακίου της hellas online.
Ο κ. Παπαδόγλου ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1996 στην Αγγλία, σε εταιρείες manufacturing (Rockwell) και στην συνέχεια πληροφορικής ως υπεργολάβος για λογαριασμό εταιρειών όπως η Merrill Lynch & Morgan Stanley. Έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ΙΤ , τόσο σε τεχνικά τμήματα όσο και στο σχεδιασμό στρατηγικής και ανάπτυξης προϊόντων σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως είναι Vodafone Group και WIND.
Ο Νίκος Παπαδόγλου έχει σπουδάσει στην Αγγλία και είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (BEng) και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου (PhD) στις τηλεπικοινωνίες και δίκτυα IP από το University of Sussex.
Συντονιστής του 1ου πάνελ
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Παπαντωνίου Πόπη

Senior Associate, Δικηγορική Εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι
Παπαντωνίου ΠόπηΗ κα Καλλιόπη Παπαντωνίου είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 1996. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του ιδίου ως άνω Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται από το έτος 1996 μέχρι και σήμερα με την δικηγορική εταιρεία Μπαχάς – Γραμματίδης και Συνεταίροι και κατέχει την θέση Δικηγόρος Α’. Ασχολείται με το εμπορικό - εταιρικό δίκαιο και το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων- ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα των προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα στην διεξαγωγή νομικών ελέγχων αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ελλάδος, προγράμματα αναφορικά με πλουραλιστικό έλεγχο προσωπικών δεδομένων και συλλογή /επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων , γνωστοποιήσεις στην Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων /Εκδόσεις Αδειών, επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στους χώρους της εργασίας, προσωπικά δεδομένα και διαφήμιση, εφαρμογή προγραμμάτων “whistleblowing” στην Ελλάδα και προστασία προσωπικών δεδομένων και διαδίκτυο. Έχει συμμετάσχει στο διεθνή οδηγό του World Law Group για το έτος 2012 με θέμα «whisltleblower programs - a quick guide to key legal requirements» και στον οδηγό για το έτος 2013 με θέμα «Data Breach Notification». Άρθρα της έχουν επίσης δημοσιευθεί στην διεθνή πλατφόρμα “Data Guidance”
Ευθύνες στελεχών σε περίπτωση Data Breach
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Πατρίκιος Αντώνης, Ph.D

Δικηγόρος, Field Fisher Waterhouse, UK
Πατρίκιος Αντώνης, Ph.DΟ Αντώνης Πατρίκιος είναι νομικός διευθυντής στο Privacy and Information Law Group της Ευρωπαικής δικηγορικής εταιρείας Field Fisher Waterhouse LLP. Με έδρα το Λονδίνο, συμβουλεύει σε ζητήματα δικαίου ιδιωτικότητας και πληροφορίας, προστασίας και ασφάλειας δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς τεχνολογίας, μίντια και επικοινωνιών. Οι πελάτες με τους οποίους συνεργάζεται συμπεριλαμβάνουν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στους τομείς αυτούς.

Ο Αντώνης έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε σύνθετα διεθνή ζητήματα, καινούρια projects, ζητήματα ασφάλειας δεδομένων, διαχείριση περιστατικών, συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές και ενέργειες σχετικές με έρευνες και αποφάσεις ρυθμιστικών αρχών, και συνεργασία με υπηρεσίες ασφάλειας. Μιλά και γράφει συστηματικά σχετικά με τα νομικά ζητήματα ιδιωτικότητας , προστασίας και ασφάλειας δεδομένων. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα κεφάλαια για την Εφαρμογή του Δικαίου και τις Δραστηριότητες Παρακολούθησης στο βιβλίο European Privacy, Law and Practice for Data Protection Professionals της International Association of Privacy Professionals (IAPP).

Ο Αντώνης είναι Solicitor (England & Wales) και Δικηγόρος Αθηνών. Είναι επίσης Certified Information Privacy Professional (CIPP/E) και Certified Information Privacy Manager (CIPM), καθώς και μέλος διδακτικού προσωπικού της IAPP. Έχει διδακτορικό στο δίκαιο Internet από το Centre for Commercial Law Studies, Queen Mary University of London.
Διαχείριση περιστατικών παραβίασης ιδιωτικότητας - Νομικές πτυχές
• Γιατί η στρατηγική σχετικά με την ιδιωτικότητα και η συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ζωτικής σημασίας για κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν αποτύχουμε να βρούμε την καλύτερη στρατηγική; Ποιες οι βασικές νομικές συνέπειες αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα;
• Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων;
• Πως θα αλλάξει το Ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας και ασφάλειας δεδομένων στα επόμενα χρόνια;
• Διαχείριση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας – τα βασικά βήματα, οι προτεραιότητες, και τι να προσέξετε. Παραδείγματα από την εμπειρία μας.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Πρίντεζης Άγγελος

Ithaca Labs - Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, Odyssey Consultants Ltd.
Πρίντεζης ΆγγελοςΟ κ. Πρίντεζης εργάζεται από το 2006 στην εταιρεία Odyssey Consultants Ltd ως ανώτερος ερευνητής και σύμβουλος Κυβερνόασφάλειας έχοντας ήδη στο ενεργητικό του εμπειρία μεγαλύτερη των 13 ετών στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση λύσεων στο χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών.
Κατέχει τη θέση του Δ/ντη του τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης Ασφάλειας Πληροφοριών (Ithaca Labs) της Odyssey Consultants Ltd, συντονίζοντας και καθοδηγώντας εξειδικευμένη ομάδα εμπείρων και καταξιωμένων μηχανικών / ερευνητών που συστηματικά παρακολουθούν σε παγκόσμια κλίμακα τις εξελίξεις και τις μεταβολές στο χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων, με απώτερο σκοπό, την έγκαιρη αξιολόγηση των νέων τάσεων καθώς και στον εντοπισμό, την ανάλυση και προληπτική αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.
Στην πολυετή καριέρα του έχει συντελέσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση λύσεων πρόληψης και αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας, την αναγνώριση νέων αδυναμιών ασφάλειας σε κρίσιμες επιχειρησιακές εφαρμογές και συστήματα καθώς και στην εκτίμηση κινδύνων Ασφαλείας Πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών.
Ο κ. Πρίντεζης είναι διπλωματούχος μηχανικός Τηλεπληροφορικής και κάτοχος εξειδικευμένων πιστοποιήσεων εγκεκριμένων από διεθνείς οργανισμούς και κατασκευαστικούς οίκους όπως PCI SSC (ASV), EC-Council, Checkpoint, RSA, McAfee, IBM και Microsoft κτλ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση, μοντελοποίηση και διαχείριση διαδικασιών Πληροφόρησης Κυβερνο-απειλών, στον εντοπισμό των συνεχώς μεταβαλλόμενων μεθόδων εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, στους ασφαλείς κανόνες των υπηρεσιών υποδομής νέφους (Cloud) και στην μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Ethical Hacking.
Δίκτυο Πληροφόρησης Κυβερνο-απειλών για την έγκαιρη αντιμετώπιση συμβάντων ασφάλειας
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Σιάφης Γεώργιος

Country Manager, Action Global Communications
Σιάφης ΓεώργιοςΟ Γιώργος Σιάφης είναι Country Manager στην Action Global Communications Hellas. Είναι από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλα τα στάδια των επαγγελματικών θέσεων και υπηρεσιών με τον ικανοποιητικότερο βαθμό. Αρμόδιος για το χειρισμό του συνόλου των πελατών της εταιρίας σε επίπεδο διοίκησης, προγραμματισμού, ελέγχου και υλοποίησης.
Ο Γιώργος Σιάφης από τα πλέον έμπειρα, έγκριτα και καταξιωμένα στελέχη στο χώρο των Δημοσίων Σχέσεων και της αγοράς των media και της Διαφήμισης, αναλαμβάνει να ερευνά, να αναλύει και να μεταφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του καθημερινά στον αντικείμενο της δουλειάς του στην Action Hellas, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες της εταιρείας με νέες και καινοτόμες ιδέες και θεματολογίες, παρέχοντας στους πελάτες της πληρέστερη ενημέρωση.
Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών, με εξαιρετικά αποτελέσματα για πελάτες όπως, η Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητηρίου, Ελληνο – Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, Kuehne + Nagel, Bayer, Acciona, το Sol - Crowe Horwath, Discovery Science Channel, Seggitture και Carlyle Group και με ισχυρή δυναμική στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, το Media training και το crisis Management.
Έχει αρθρογραφήσει πλειάδα μέσω ενημέρωσης με αντικείμενο τα media και τις Δημόσιες Σχέσεις.
Oι πανεπιστημιακές του σπουδές έρχονται από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, των Πολιτικών Επιστημών και των Ευρωπαϊκών σπουδών από όπου αποφοίτησε από το αντίστοιχο τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι γνώσεις του και η εντριβή του με το χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης αποκτήθηκαν από την παρακολούθηση σπουδών στο αρμόδιο τμήμα στην Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Διαχείριση κρίσης και επικοινωνιακή στρατηγική
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Σιουγλέ Ευφροσύνη

Ελέγκτρια - Ειδική Επιστήμονας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Σιουγλέ ΕυφροσύνηΗ Ευφροσύνη Σιουγλέ είναι Ελέγκτρια - Ειδική Επιστήμονας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τον Φεβρουάριο του 1999.

Έχει λάβει Πτυχίο Πληροφορικής (1996) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος των Ζωσιμάδων. Έχει, επίσης, λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στα Πληροφοριακά Συστήματα (1998) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε προπτυχιακό τμήμα του ιδίου πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και έχει επιβλέψει διπλωματικές διατριβές. Εργάστηκε ως Υπεύθυνη Ασφάλειας στο Τμήμα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων της Τράπεζας Εργασίας.

Στην παρούσα εργασία της ασχολείται με την διενέργεια διοικητικών ελέγχων, την εξέταση προσφυγών, καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων σχετικών με τα προσωπικά δεδομένα. Εκπροσωπεί την Αρχή σε Ευρωπαϊκά Όργανα όπως την Κοινή Αρχή Ελέγχου Σένγκεν, την Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και την υπο-ομάδα της ομάδας εργασίας του άρθρου 29 για τα ζητήματα των Νέων Τεχνολογιών.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων, οι μεθοδολογίες ελέγχου της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, η εταιρική οικονομική επένδυση στην ασφάλεια και ο έλεγχος λογισμικού. Η έρευνά της έχει παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια, όπως το International Conference on Infrastructure Security. Είναι program co-chair σε special invited sessions στα 4th and 5th International Conferences on Information, Intelligence, Systems and Applications. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΣΚτΠ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Διαχείριση περιστατικών ανασφάλειας - Θέματα επιχειρησιακής συνέχειας
Αντικείμενο της παρούσας εισήγησης είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τα γενικότερα θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής συνέχειας και στη συνέχεια να εστιάσει στο ειδικότερο ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών παραβίασης της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, ώστε να μην διαταράσσεται η επιχειρησιακή συνέχεια. Καθώς τα περιστατικά αυτά παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, η συστηματική αντιμετώπιση και διαχείρισή τους αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για την διασφάλιση της συνέχισης των επιχειρησιακών λειτουργιών. Θα παρουσιαστούν οι λόγοι που καθιστούν σημαντική την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας, τα ζητήματα που άπτονται του κατάλληλου σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός τέτοιου σχεδίου καθώς και οι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχημένη εφαρμογή του. Σημαντικό ζήτημα που θα αναλυθεί στην συνέχεια αποτελεί η ιδιαιτερότητα της διαχείρισης των περιστατικών παραβίασης της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων καθώς και ο τρόπος που αυτή η κατηγορία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας. Τέλος,θα παρουσιαστούν συνοπτικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις «περιστατικών ανασφάλειας».
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Στεργίου Θεόδωρος, Ph.D

Security Solutions Product Manager & Cloud Security Officer, INTRACOM TELECOM
Στεργίου Θεόδωρος, Ph.DΟ Δρ. Θεόδωρος Στεργίου έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Warwick, UK, σχετικά με την ασφάλεια πρωτοκόλλων επικοινωνίας κινητών δικτύων 3ης γενιάς. Έκτοτε ασχολείται ερευνητικά με θέματα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών και ασφάλειας καινοτόμων λύσεων, όπως τα υπολογιστικά νέφη. Με εργασιακή εμπειρία άνω των δέκα ετών, κατέχει πλέον τη θέση του Security Solutions Product Manager της Intracom Telecom, ενώ έχει και το ρόλο του Cloud Security Officer. Εξειδικεύεται στους τομείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού λύσεων, καθώς και διαχείρισης προϊοντικών λύσεων ασφάλειας πληροφοριών, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά στο σχεδιασμό του δημοσίου υπολογιστικού νέφους της Intracom Telecom. Κατέχει τον τίτλο του Chartered Engineer (CEng) από το Βρετανικό Συμβούλιο Μηχανικών και είναι μέλος των ΙΕΤ, ISACA, ΙΕΕΕ και ΙΕΕΕ computer society. Μετέχει τέλος σε εργασίες οργανισμών, όπως το Cloud Security Alliance και ο ISACA, για τον οποίο αποτελεί έναν από τους Expert Reviewers για θέματα ασφάλειας υπολογιστικών νεφών.
Προστασία Δεδομένων σε Υπολογιστικά Νέφη: οι προκλήσεις των Παρόχων
Τα υπολογιστικά νέφη αποτελούν το κυρίαρχο τεχνολογικό “hype” της σημερινής εποχής αλλά και επί της ουσίας μια πραγματικότητα η οποία εγκαθιδρύθηκε και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανισμοί ανεξαρτήτως μεγέθους και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε έχουν ήδη μεταβεί σε υπολογιστικό νέφος, είτε είναι στη διαδικασία αναγνώρισης των τεχνο-οικονομικών οφελών από μια τέτοια κίνηση. Ταυτόχρονα πολλοί μεμονωμένοι χρήστες χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους για προσωπική τους χρήση, όπως email, cloud storage, online gaming, κλπ.

Όπως είναι κατανοητό, η εν λόγω μετάβαση συνεπάγεται την αποθήκευση και διακίνηση των δεδομένων μιας επιχείρησης ή ατόμου σε συστήματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, υπεύθυνος για τη προστασία των δεδομένων αυτών είναι ο πάροχος υπολογιστικού νέφους. Όμως, πολλές επιχειρήσεις εγείρουν αμφιβολίες και ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων τους όταν βρεθούν στο υπολογιστικό νέφος, τον έλεγχο πρόσβασης στα δεδομένα τους, τις απαιτήσεις για κανονιστική συμμόρφωση, κλπ.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση έχει διττό ρόλο: αποσκοπεί στο να εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υπολογιστικών νεφών σχετικά με τη προστασία των δεδομένων των πελατών τους, καθώς και να αναλύσει τις δικλείδες ασφάλειας που έχει λάβει για αυτούς τους σκοπούς ο πρώτος πιστοποιημένος με ISO 27001:2005 πάροχος στην Ελλάδα και ευρύτερη Ν.Α. Ευρώπη.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Τόπακας Χρίστος

Head Group IT Security & Control ομίλου, Τράπεζα Πειραιώς
Τόπακας ΧρίστοςΟ κ. Τόπακας είναι κάτοχος πτυχίου master in computer science, μέλος Audit Committee της TIRANA BANK Αλβανίας (θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς) και μέλος της Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Απάτης στα Μέσα και τα Συστήματα Πληρωμών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εκπροσωπεί τη χώρα στο IT FRAUD Working Group της European Banking Federation όπως και στο Committee του European ATM Security Team (EAST, Europol/Eurojust). Διετέλεσε ως μέλος του ΔΣ του ISACA (Information Systems Audit & Control Association) στο παράρτημα Αθηνών.
Υποκλοπή στοιχείων ταυτοποίησης και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Το θέμα της παρουσίασης αφορά την κλοπή στοιχείων ταυτοποίησης με τα οποία οποιοσδήποτε τα κατέχει μπορεί και προβαίνει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι μόνο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν είναι πάρα πολλοί και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία επίσης πάρα πολλοί. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι τρόποι/είδη υποκλοπής, τρόποι για την προστασία μας καθώς επίσης και τρόποι χρήσης των στοιχείων αυτών. Τέλος παρουσιάζονται οι σημερινές και μελλοντικές τάσεις καθώς και μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία μας.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Χατζηκωνσταντής Λεωνίδας, Ph.D

Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Ernst & Young
Χατζηκωνσταντής Λεωνίδας, Ph.DΟ κ. Χατζηκωνσταντής είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες Διαχείρισης Κινδύνων Πληροφοριακών Συστημάτων (IT Risk and Assurance) στο Τμήμα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (Advisory Services) της Ernst & Young Ελλάδος. Έχει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, διακυβέρνησης και ασφάλειας, ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς και ανάλυσης και υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.

Ο κ. Χατζηκωνσταντής είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου και πιστοποιημένος ελεγκτής πληροφοριακών συστημάτων (CISA). Είναι τακτικός παρουσιαστής σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο.
Διαχείριση προγράμματος ασφάλειας - Αντιμετωπίζοντας τις απειλές του κυβερνοχώρου
Δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις και οργανισμοί που να μην εξαρτώνται ζωτικά από τις τεχνολογίες πληροφορικής για τη λειτουργία τους. Όμως, παράλληλα, οι τεχνολογίες αυτές εισάγουν εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται σε αριθμό, εύρος και πολυπλοκότητα. Τυχόν πραγματοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει απώλεια φήμης, οικονομική ζημιά και να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση μιας επιχείρησης. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός ολιστικού πλαισίου Διαχείρισης Προγράμματος Ασφάλειας, το οποίο να αφορά ολόκληρο τον οργανισμό και να καλύπτει όλες τις πτυχές της ασφάλειας πληροφοριών, τεχνικές, οργανωτικές και κανονιστικές, έχοντας την υποστήριξη της ανώτατης διοίκησης.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Χρυσάνθου Ανάργυρος

Ελεγκτής - Ειδικός Επιστήμονας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Χρυσάνθου  ΑνάργυροςΟ Ανάργυρος Χρυσάνθου είναι πτυχιούχος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Ασφάλεια Πληροφοριών και το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» στο Πανεπιστήμιο του Glamorgan στην Ουαλλία. Εργάστηκε στο παρελθόν στην Coca Cola Τρία Έψιλον ως Database Reporting Specialist. Από το Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Ειδικός Επιστήμονας - Ελεγκτής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τα καθήκοντα του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εξέταση γνωστοποιήσεων προσωπικών δεδομένων, προσφυγών για αποστολή μη ζητηθείσας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (spam) και υποθέσεων διαρροών προσωπικών δεδομένων, τον έλεγχο ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων οργανισμών, τη διεξαγωγή διοικητικών ελέγχων, καθώς και την ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων με μεθόδους δικανικής πληροφορικής (computer forensics). Έχει συγγράψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και έχει επιμεληθεί διεθνούς βιβλίου με θέματα ασφάλειας πληροφοριών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ασφάλεια ιατρικών πληροφοριακών συστημάτων, η ασφάλεια δικτύων, η δικανική πληροφορική, η ανάλυση κακόβουλου λογισμικού, η κρυπτογραφία και η στεγανογραφία.
Δικανική πληροφορική - Η μεθοδολογία ελέγχων της ΑΠΔΠΧ
Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στους διοικητικούς ελέγχους, τους οποίους διεξάγει η Αρχή και θα αποτυπώσει την πορεία, την οποία ακολουθεί η Αρχή κατά τη διεξαγωγή των ως άνω ελέγχων. Θα γίνει μια σύντομη αναφορά στην αρμοδιότητα της Αρχής να διεξάγει ελέγχους και στους τύπους των ελέγχων που διεξάγει η Αρχή. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί εν συντομία η μεθοδολογία της Αρχής κατά τη διεξαγωγή ενός αιφνίδιου ελέγχου, σε γενικό αλλά και ειδικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ως άξονα πραγματική υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, την οποία εξέτασε η Αρχή το 2011. Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, μέθοδοι δικανικής πληροφορικής, τους οποίους χρησιμοποίησε η Αρχή για την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων, τα οποία συλλέχτηκαν κατά τον έλεγχο, ο οποίος διεξάχθηκε στα πλαίσια της υπόθεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτεί εμμέσως και η σημασία της ορθής χρήσης μεθόδων δικανικής πληροφορικής κατά την εξέταση περιστατικών ανασφάλειας, τα οποία άπτονται προσωπικών ή / και εταιρικών δεδομένων.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα